Ecolutie, het nieuwe woord voor duurzame ontwikkeling

De wijze waarop de mens omgaat met de omgeving (het milieu) verandert geleidelijk. Steeds meer mensen vormen de woorden ‘duurzaam’ en ‘ontwikkeling’ in hun mondholte en laten ze als koerende duiven, zij aan zij, naar buiten vliegen. De ontvluchte gastheer verbaasd achterlatend. Hij weet niet wat hij ziet en dus bestaat het niet. Zo houdt je de wereld om je heen simpel, overzichtelijk. Een avant garde van natuurvorsers ziet de duiven en vat het op als een teken dat zij de toekomst mee hebben. Een teken van hoop in een poel van ellende. De olie raakt op, diersoorten sterven uit, woestijnen rukken op, skipistes blijven het hele jaar door groen, tsunami’s verwoesten stranddorpen en algen schilderen alle gevels dezelfde kleur.

Reset

De mens past zich aan, stelt zichzelf opnieuw in, teneinde het verloren terrein terug te winnen. Door middel van gedragverandering, innovatie (nieuwe technieken, technologieën en processen) en een wijze van besluitvorming die met alle belangen rekening houdt en belangenbehartigers direct betrekt. Deze nieuwe instellingen worden doorgegeven aan de volgende generatie, die er binnen de dán bestaande context weer een eigen invulling aan geeft. De mens wordt voortdurend ge-reset en opnieuw ingesteld. Dit is duurzame ontwikkeling vóórdat de massamedia zich er meester van maakten en het gedachtegoed zo versimpelden dat niemand meer weet wat het inhoudt, behalve een steeds weer herkauwde, abstracte definitie uit 1987, die op naam is gezet van de voormalige premier van Noorwegen, Gro Harlem Brundtland.

Oikos & Baboeska

Het grote verschil met de evolutietheorie van Charles Darwin is, dat het hier geen verandering in het DNA is die de mensenmassa van de ene op de andere generatie flexibeler, wendbaarder en weerbaarder maakt, maar een verandering in ecologisch bewustzijn en handelen. En waar Darwin en andere biologen reppen van ‘evolutie’, introduceren wij de term ecolutie.

‘Eco’ komt van het Griekse woord oikos, wat huishouding betekent. Elke generatie moet z’n eigen ecologische huishouding voor de eigen omgeving in balans brengen. Dat wil zeggen: er mogen geen lasten worden doorgeschoven in de tijd naar volgende generaties en ook niet in de ruimte naar andere gebieden. Bij een integrale benadering van People, Planet & Profit vormt de drie-eenheid een soort Baboeska, waarbij de ecologie (Planet) de samenleving (People) omvat en tevens, daarbinnen, als deel van de samenleving, de Economie (Profit). De drie aspecten dienen zich evenwichtig te ontwikkelen, zonder de kosten van die ontwikkeling te verhalen op de toeleveranciers en/of de eindgebruiker en al helemaal niet op de mensen die nog geboren moeten worden.  In deze zin is ecolutie niets anders dan een concretisering van duurzame ontwikkeling, met een toefje ‘Allemaal Winnen’.

ecolutie, 5 maart 2010

Bovenstaand is gerelateerd aan JES! Towards a Joint Effort Society.

Een gedruk exemplaar is verkrijgbaar bij Amazon vanaf 1 februari, 2014. Nederlandse en Vlaamse boekhandels en webshops bieden JES! aan vanaf 10 maart, 2014.

Bestel JES! Towards a Joint Effort Society

Auteurs: Frank van Empel & Caro Sicking

ISBN: 978.94.90665.111

Uitgever: Studio nonfiXe

 

Dit vind je misschien ook leuk...